Självkänsla och självförtroende

Grunden till det mesta i vårt liv handlar oftast om självkänsla. Som terapeut har jag sett att mina klienters dåliga mående i nio fall av tio handlar om dålig självkänsla. Vi kan inte älska oss själva för att vi inte har blivit tillräckligt sedda, hörda och omhändertagna i barndomen.

De flesta som sökt min hjälp har svårt att se det i början. ’Men jag har inte haft någon trasig barndom?!’ De behöver bara berätta några minuter om varför de sitter hos mig, jag hör direkt. Men mitt mål är att få min klient att se det själv, det är då insikten kommer och på det förändringen. Och det är alltid lika fantastiskt att få vara med när de förstår.

Att ha ett bra självförtroende är inte samma sak. Vi kan vara hur kaxiga som helst på jobbet, med vad vi presenterar, och tycka att vi är bäst. (Bravo, fortsätt med det!)

Men samma person kan gå ut i baren efter jobbet och se sig om och tänka att han eller hon aldrig kommer att träffa nån. ’Jag duger inte, vem skulle vilja ha mig?’

Så det är skillnad. När vi föds och som riktigt små har vi massor av båda. 👶 Hela världen är vår, och alla är där för vår skull! Så kände jag som liten. JAG var NÅGON. Men så hände något på vägen… Och då får man jobba sig tillbaka till en hyfsad nivå. Besvärligt, men nödvändigt.

För att du ska bli älskad, måste du älska dig själv. Ta en titt i spegeln och säg ’Jag älskar dig’ eller ’Du är grym’, eller vilka ord som nu låter bäst för dig. Säg dem varje dag, om och om igen. Till slut blir de en sanning, som ingen kan ta ifrån dig. 🧚‍♀️ Som någon sa: Det är aldrig för sent för att få en lycklig barndom’. Så sant.

Mitt (äckliga) kinesiska te och nålarna verkar göra jobbet. Idag är en bra, randig, dag. ☀️ Kram.Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *